Bu blogda

Sağda solda bilgisayar ve yazılıma dair öğrendiğim bilgilere ve ilgimi cezbedebilmiş teknolojik gelişmelere yer verecek ve böylece gelecekteki benim birtakım bölük pörçük bilgilere daha sistematik biçimde ulaşmam sağlanacaktır. Budur olay.

16:16

Java'da Kolay GUI - Eclipse Visual Editor

Eclipse vs. Netbeans müsabakalarında Netbeans e puan kazandıran en önemli özelliklerden biri sürükle-bırak kolaylığıyla kullanıcı arayüzü oluşturmayı sağlaması şüphesiz.
Java ile GUI oluşturma süreci gayet zahmetli olduğundan bu işin kod kısmına girmeden kolayca arayüz oluşturma opsiyonu, IDE ler arasında seçim yaparken de bir öncelik olmakta ister istemez.
Diyordum, ta ki Eclipse in Visual Editor plug-in iyle tanışana dek.

http://www.eclipse.org/vep/

Bu GUI-builder alanında gayet başarılı. Kurulumu da oldukça basit elemanın:

Eclipse te Help > Install New Software bölümüne girip Work With kısmına

http://download.eclipse.org/tools/ve/updates/1.4/ 
kaynağını yazıyoruz. Bu işlemden sonra paketlerin hepsi sıralanacak zaten. Oradan tools a bi tik atarak hepsini seçiyor, ve next liyoruz. Bu kadar.


Projemizde Visual Editor u kullanmak için, oluşturduğumuz projemize sağ tıklayarak New > Visual Class diyoruz. Eğer Visual Class seçeneği görünmüyorsa New > Other > Java > Visual Class yolunu izleyerek de GUI class ımızı oluşturabiliriz:


Solda Style dan istediğimiz şekilde oluşturabiliyoruz Visual Class ımızı. Çoğunlukla Swing in JFrame i kullanıldığı için resimde onu gösterdim. Class ımızı oluşturduktan sonra arayüzü klasik design/code/palette üçlüsü ile istediğimiz biçimde tasarlayabiliyoruz.
05:16

TCDD nin Muhasebesine OpenOffice Çözümü

TCDD (Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları), devletin gayet büyük ve önemli bir kurumu olmasına karşın, gelir-gider yönetimini halen o iki masa büyüklüğündeki eski muhasebe defterlerine yapmakta ilginç bi şekilde. Oraya girilen değerler de abaküs yardımıyla toplama ve çıkarma işlemine tabi tutulup günlük ve aylık gelir-giderler hesaplanır. (Abaküsü abarttım, hesap makinesi işte :) )

TCDD Sirkeci Gar Hasılat memurluğunu bu zorlu hesap kitap işlerinden kurtarmak amacıyla OpenOffice Spreadsheet aracılığıyla 34 çalışma sayfasından oluşan bi döküman hazırladım. Karşılığında da 1 adana dürüm ile sınırsız çay ve kahve tüketimi hakkına sahip olmuş oldum.

Sen o kadar java öğren, yaptığın ilk yararlı işi bi office spreadsheet le çöz :)

Dört işlem dolu bu dökümanın OpenOffice ve Microsoft Excel haline DOC_PROG/Proje bölümünden ulaşılabilir.
09:39

UBUNTU'ya ORACLE XE Kurulumu

EDIT : Bütün bu aşağıdakileri çöpe atıp (çizginin altındaki alan),

http://www.oracle.com/technology/software/products/database/xe/htdocs/102xelinsoft.html

adresinden .deb ve .rpm paketlerine ulaşılıp kolayca indirilebiliyor bu meret.
Kasmaya kasılmaya gerek yoktur, ama aşağıdaki açıklama da dursun, bi zamanlar nelerle uğraşıldığının ibret-i alemlik bir portresi olarak :)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ESKIDEN BOYLEYMIS :

Ubuntu ya kurulabilecek en uygun Oracle versiyonu XE (Express Edition). 11g ve 10g bi hayli uğraştırıyormuş zira.

Öncelikle Oracle XE paketini Paket yöneticisine ekliyoruz:

sudo gedit /etc/apt/sources.list

Listeye paketin kaynağını ekliyoruz:

deb http://oss.oracle.com/debian unstable main non-free


kaydet kapat yaptıktan sonra terminalde şu komutları çalıştıracağız:

wget http://oss.oracle.com/el4/RPM-GPG-KEY-oracle -O- | sudo apt-key add -


ve,

apt-get update


Böylece oracle-xe pakedi Synaptic Package Manager a eklenmiş oldu. Synaptic te oracle-xe pakedi seçilerek DB sistemi kurulacak.

Kurulumdan sonra gerekli ayarları da,
 

/etc/init.d/oracle-xe configure



komutuyla yapıyoruz. Burada port numaralarıyla ilgili bölümleri enter.layarak geçtikten sonra yönetici şifresini girip onaylıyoruz.

Son olarak da,

Do you want Oracle Database 10g Express Edition to be started on boot (y/n) [y]: y diyoruz, ve
adresinden  de Database Home Page e giriyoruz. Bitti
 

09:01

UBUNTU 9.10 KARMIC KOALA

Ubuntu nun en son versiyonu Ubuntu 9.10, 29 Ekim 2009 günü Karmic Koala kod adıyla çıktı:

32-bit:
http://ftp.linux.org.tr/ubuntu-releases/karmic/ubuntu-9.10-desktop-i386.iso
64-bit:
http://ftp.linux.org.tr/ubuntu-releases/karmic/ubuntu-9.10-desktop-amd64.iso

Dikkatimi çeken ilk değişiklik Ubuntu One adlı hizmet oldu. Ubuntu One internet üzerinde belli bir dosya alanı oluşturarak, farklı bilgisayarlar arasında dosya senkronizasyonu, dosya paylaşımı gibi hizmetler sunuyor. 2 GB ücretsiz alan, ayda 10$ a da 50 GB alan sağlanıyo. İyi bişey. Lakin kaydolduktan sonra:

"There was a capabilities mismatch while attempting to connect to Ubuntu One server."

tarzı bi hata aldım. Hata mesajında bunun düzeltileceğinden de bahsediyordu. Ubuntu one hesabına giriş çıkışta, dosya upload ında bi problem yok gerçi.

İkinci dikkatimi çeken şey pidgin yerine Empathy IM Client in gelmiş olması. Biz Amsn kullanıcılarını etkilemicek heralde bu.

Onun dışında grafiksel güzelleştirmeler var işte, klasik onlar. Pek bi farkını görmedim şimdilik, kulllandıkça anlayacağız.
14:18

Mac OS X root password recovery

Geçenlerde okuldaki mac.lerden birine iPhone SDK yı kurup, bi nedir ne değildir diye bakmak istedim, lakin yönetici pozisyonunda bi kullanıcı olmadığımdan yemedi, administrator şifresi istedi. Mac te root olmanın bi yolunu ararken bir dizi terminal koduyla karşılaştım. Uygulamasına gelince:

Öncelikle bilgisayarı yeniden başlatıp ELMA+S ye basarak terminal ekranına düşüyoruz.
Sonra,

/sbin/mount -uw /

/sbin/SystemStarter

Burada bazı servislerin başlatıldığını göreceğiz. Daha sonra :

passwd root

Yeni şifreyi 2 kere soracak, yazıyoruz. Sonra sistemi yeniden başlatıyoruz:

reboot

Böylece root şifresini değiştirmiş oluyoruz. Artık istenen program, yönetici hakkı sorunu yaşanılmaksızın kurulabilir. Basit ama gerçek. Denendi.
14:55

USB ye UBUNTU kurmak - Taşınır İşletim Sistemi 101









Öncelikle bütün fiziksel sürücülerin, yani bütün harddisklerin PC yle bağlantısının kesilmesi işimizi kolaylaştıracaktır. Bundan sonra Ubuntu yu CD sürücüsünden başlatarak "Install Ubuntu" seçeneğiyle kuruluma başlıyoruz. Normal bir ubuntu kurulumu yaparmışcasına ilerliyoruz, ta ki "Ready to Install " sayfasına kadar. Burada "Advanced" butonuyla bootloader ı kuracağımız yeri usb.miz olan içindeki /dev/sda olarak değiştireceğiz. Normalde burada (hd0) olarak gözükür:






Bu kadar. Bilgisayarı USB den boot edince Loading grub... yazısını görecek ve işletim sistemimizi usb den başlatmış olacağız. Yaptığımız her değişiklik de usb mizin içine kaydolacak.

Bi de bu usb nin içeriğini Windows ta görüntüleyemeyiz. USB yi Linux un ext3/ext4 dosya sistemiyle formatladığımızdan Windows bu dosya sistemini tanıyamayacaktır.
09:37

3 ü 1 arada : Windows 7, Mac OS X 10.5.7, Ubuntu 9.04

iAtkos v7 kurulumundan sonra Windows 7 bölümüme ulaşamamaya başladım. Chameleon v2, chameleon v1 ve Xiezhy bootloaderlerı fayda etmedi. Tamamı windows partition unu görmelerine rağmen windows bölümüne girmeye çalıştığımda hata verdi ve boot edemedi.


Win 7 DVD sinin repair seçeneklerini tüketmeme rağmen bir türlü onaramadım windows bölümünü. Bu sorunun çözümü her iki işletim sistemini de tanıyan bi bootloader dan geçiyordu tabii ki. Burda da her zamanki gibi GRUB çıkıyo karşımıza.


Harddiskte SystemRescueCD yi kullanarak 7 gb lık boş bi alan ayarlayıp Ubuntu Linux 9.04 versyonunu kurdum. Linux Windows ve MacOS X i gördü kurulum sırasında, lakin kurulumdan sonra grubun boot seçeneklerinde Mac OS X görünmüyodu nedense. Windows da sembolik olarak görünmekteydi, boot sırasında hata veriyodu o da. Öncelikle Windows 7 DVD sinin repair seçeneklerinden Windows u onardım. DVD yönlendiriyor zaten, hatayı bulup otomatik bi şekilde onardı Windows u. Mac OS bölümünün GRUB da görülmesi için yapılacak şey ise linux da terminali açıp /boot/grub/menu.lst deki grub konfigürasyon dosyasını modifiye etmek:

sudo gedit /boot/grub/menu.lst

Bu dosyada aşağıdaki satırlar windows un grub listesinde görünmesini sağlıyor.

title               Windows Vista
root              (hd0,Partition no.su)
savedefault  
makeactive
chainloader +1

Mac Os X in de grub un boot listesinde görünmesi için yapılması gereken şey aynı. Aşağıdaki satırları menu.lst ye ekliyoruz.

title              MacOSX
root             (hd0,X)
savedefault
makeactive
chainloader +1         

Yukarıdaki X yerine mac in kurulu olduğu bölümün adı yazılacak. Bunu

fdisk -l

 komutuyla görebiliriz. Örneğin Mac /dev/sda3 bölümüne kuruluysa bu değer (hd0,2) olur. Mac /dev/sda1 bölümüne kuruluysa bu değer (hd0,0) olacaktır. Bu değişiklikleri yaptığımızda başlangıç ekranı şu şekilde olacak: