16:16

Java'da Kolay GUI - Eclipse Visual Editor

Eclipse vs. Netbeans müsabakalarında Netbeans e puan kazandıran en önemli özelliklerden biri sürükle-bırak kolaylığıyla kullanıcı arayüzü oluşturmayı sağlaması şüphesiz.
Java ile GUI oluşturma süreci gayet zahmetli olduğundan bu işin kod kısmına girmeden kolayca arayüz oluşturma opsiyonu, IDE ler arasında seçim yaparken de bir öncelik olmakta ister istemez.
Diyordum, ta ki Eclipse in Visual Editor plug-in iyle tanışana dek.

http://www.eclipse.org/vep/

Bu GUI-builder alanında gayet başarılı. Kurulumu da oldukça basit elemanın:

Eclipse te Help > Install New Software bölümüne girip Work With kısmına

http://download.eclipse.org/tools/ve/updates/1.4/ 
kaynağını yazıyoruz. Bu işlemden sonra paketlerin hepsi sıralanacak zaten. Oradan tools a bi tik atarak hepsini seçiyor, ve next liyoruz. Bu kadar.


Projemizde Visual Editor u kullanmak için, oluşturduğumuz projemize sağ tıklayarak New > Visual Class diyoruz. Eğer Visual Class seçeneği görünmüyorsa New > Other > Java > Visual Class yolunu izleyerek de GUI class ımızı oluşturabiliriz:


Solda Style dan istediğimiz şekilde oluşturabiliyoruz Visual Class ımızı. Çoğunlukla Swing in JFrame i kullanıldığı için resimde onu gösterdim. Class ımızı oluşturduktan sonra arayüzü klasik design/code/palette üçlüsü ile istediğimiz biçimde tasarlayabiliyoruz.