09:37

3 ü 1 arada : Windows 7, Mac OS X 10.5.7, Ubuntu 9.04

iAtkos v7 kurulumundan sonra Windows 7 bölümüme ulaşamamaya başladım. Chameleon v2, chameleon v1 ve Xiezhy bootloaderlerı fayda etmedi. Tamamı windows partition unu görmelerine rağmen windows bölümüne girmeye çalıştığımda hata verdi ve boot edemedi.


Win 7 DVD sinin repair seçeneklerini tüketmeme rağmen bir türlü onaramadım windows bölümünü. Bu sorunun çözümü her iki işletim sistemini de tanıyan bi bootloader dan geçiyordu tabii ki. Burda da her zamanki gibi GRUB çıkıyo karşımıza.


Harddiskte SystemRescueCD yi kullanarak 7 gb lık boş bi alan ayarlayıp Ubuntu Linux 9.04 versyonunu kurdum. Linux Windows ve MacOS X i gördü kurulum sırasında, lakin kurulumdan sonra grubun boot seçeneklerinde Mac OS X görünmüyodu nedense. Windows da sembolik olarak görünmekteydi, boot sırasında hata veriyodu o da. Öncelikle Windows 7 DVD sinin repair seçeneklerinden Windows u onardım. DVD yönlendiriyor zaten, hatayı bulup otomatik bi şekilde onardı Windows u. Mac OS bölümünün GRUB da görülmesi için yapılacak şey ise linux da terminali açıp /boot/grub/menu.lst deki grub konfigürasyon dosyasını modifiye etmek:

sudo gedit /boot/grub/menu.lst

Bu dosyada aşağıdaki satırlar windows un grub listesinde görünmesini sağlıyor.

title               Windows Vista
root              (hd0,Partition no.su)
savedefault  
makeactive
chainloader +1

Mac Os X in de grub un boot listesinde görünmesi için yapılması gereken şey aynı. Aşağıdaki satırları menu.lst ye ekliyoruz.

title              MacOSX
root             (hd0,X)
savedefault
makeactive
chainloader +1         

Yukarıdaki X yerine mac in kurulu olduğu bölümün adı yazılacak. Bunu

fdisk -l

 komutuyla görebiliriz. Örneğin Mac /dev/sda3 bölümüne kuruluysa bu değer (hd0,2) olur. Mac /dev/sda1 bölümüne kuruluysa bu değer (hd0,0) olacaktır. Bu değişiklikleri yaptığımızda başlangıç ekranı şu şekilde olacak: